Universell utforming

Hva er UU?

Universell utforming handler om tilgjengelighet. Oslo kommune skal lage tilgjengelige IKT-løsninger for alle uansett alder, funksjonsevne, digital kunnskap og livssituasjon.

IKT-løsninger er i denne sammenheng nettsider, applikasjoner, selvbetjeningsautomater og digitale dokumenter. Interne løsninger som saksbehandlingssystemer, publiseringsløsninger, timeregistrering og reiseregninger er dessverre ikke omfattet av lovverket. Men med EUs webdirektiv(WAD) som trer i kraft i 1. februar 2023 vil regelverket omfatte intranett.

Lovverket stiller krav til at nettsider og apper må oppfylle 37 av 61 krav i “Retningslinjer for tilgjengelig webinnhold (WCAG)“.(helst oppfylle flere). Vi er også pålagt å dokumentere våre brudd ved hjelp av en tilgjengelighetsærklæring.

WCAG sitt fokus er å gjøre nettsider tilgjengelige for brukere med funksjonsnedsettelser, blant annet nedsatt syn, nedsatt hørsel, fysiske funksjonsnedsettelser, talevansker, kognitive funksjonsnedsettelser, språkvansker, lærevansker og nevrologiske funksjonsnedsettelser.

Man kan lett tenke at dette er en liten gruppe brukere, men 1 av 5 av oss har en form for funksjonsnedsettelse. I tillegg kan alle bli utsatt for en midlertidig funksjonsnedsettelse, kanskje har du operert en hånd? Eller kanskje du er i en situasjon hvor du ikke klarer å høre, lese eller trykke? Kanskje du ofte holder et barn i den ene armen, men trenger å bruke en digital løsning samtidig? Vi kan alle føle på frustrasjoner og lite mestring i møte med digitale løsninger og vi har en tendens til å skylde på oss selv, men det handler oftest om at løsningen ikke er tilgjengelig for alle. Den røde tråden i universell utforming er å utvikle løsninger med empati og forståelse for brukeren.

WCAG

Hvordan sørger vi for å lage tilgjengelige løsninger? Alle som skal være med i prosessen å utvikle en digital løsning har et ansvar å følge lovverket. Dette er et samarbeid. Vi i designsystemet skal lage komponenter som er universelt utformet. Men jobben med en universelt utformet løsning stopper ikke ved en komponent. Komponenten er en del av en helhet som må testes etter WCAG-standarden.

WCAG-standarden er beskrevet slik at den skal forstås uansett om du er innholdsprodusent, designer, utvikler eller leder. WCAG er delt opp i generelle prinsipper, generelle veiledninger og suksesskriterier.

De fire prinsippene er:

  • Mulig å oppfatte
  • Mulig å betjene
  • Forståelig
  • Robust

WCAG 2.1

Fra 1. februar 2023 vil EUs webdirektiv (WAD) gjelde for offentlig sektor i Norge. Dette innebærer å følge 47 av 78 suksesskriterier i WCAG 2.1-standarden.

Mer informasjon